Het is moeilijk om te wedijveren met echt aas wanneer het gaat om de vissen over te halen om te bijten. Levend aas is echter niet altijd te krijgen, dus de volgende beste optie is een lokaas van goede kwaliteit. Met het juiste lokaas heb je zelfs een goede kans om een grote vangst te doen.

Een lokaas bootst in principe de bewegingen en kleuren van een echt prooi na, om de vis aan te moedigen om aan te vallen. Lokazen kunnen één, twee, of misschien drie haken hebben die de vis vangen wanneer het toebijt.

Lokazen worden meestal gebruikt met vishengels. Ze worden door de visser uitgeworpen, en bootsten het prooigedrag na terwijl ze weer binnen gehaald worden. Met een beetje oefening kan de visser ook de hengel gebruiken om de bewegingen van het lokaas meer echt te laten overkomen op vissen.

Er zijn talrijke verschillende soorten lokazen, voor verschillende soorten vis, het soort visserij, en de omgevingen. Hier zijn een paar populaire varianten:

Spinners – Voor ons lijkt het net op de bovenkant van een lepel. Wanneer ze onderwater bewegen, creëren ze echter glinsteringen die lijken op de reflectie van de zon op de huid van een vis.

Kunstmatige vliegen – Deze lokazen voor het vissen worden gebruikt bij het vliegvissen. Het aas heeft de vorm van een insect met vleugels, die de visser over de oppervlakte van het water laat huppen.

Zacht kunstaas of Softbait – Dit is de basis vorm van lokaas, gemaakt uit plastic of rubber, om op wormen, kikkers of andere waterbewoners te laten lijken.

Lokaas heeft veel voordelen ten opzichte van echt aas. Zoals al opgemerkt, zijn ze gemakkelijk bij de hand wanneer je besluit om te gaan vissen. En ze besparen ook geld omdat ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden, terwijl levend aas een zeer korte levensspanne heeft. Daarnaast help je het milieu door het gebruik van lokaas. Nog belangrijker is dat je de vispopulatie helpt stimuleren door niet bij te dragen aan het vangen van levend aas. Als laatste, is het ook bewezen dat lokazen minder schade toebrengen aan de vis tijdens vangen-en-loslaten, wat weer helpt om te vispopulaties op peil te houden.

Lokazen zijn in elke hengelsportwinkel, op het internet, en je kunt ook gemakkelijk je eigen lokazen maken. Effectieve lokazen kunnen van vele huishoudelijke voorwerpen gemaakt worden, inclusief metaal, plastic, touw, folie, draad of hout. Als het glinstert en op aas lijkt, dan is het misschien alles wat je nodig hebt om je volgende grote vis binnen te halen.