Leren hoe je vis grilt is eigenlijk heel makkelijk. Het grootste verschil in het vlees is de textuur, en wanneer je het verhit, koken ze ook anders. Vis is heel broos in tegenstelling tot andere soorten vlees, en wanneer het gekookt is, is het meestal erg zacht en heerlijk brokkelig.

Doorkoken geeft echter het tegengestelde resultaat, taai en lastig te kauwen, met weinig smaak. Kook je het te weinig, dan loop je het risico dat je van je maaltijd afziet vanwege de rauwe verkleurde verschijning. Ooit eens in een stuk vlees gebeten, en dan opgemerkt dat de binnenkant nog rauw is, en dan tot je zelf denken “Oh bah, dit is niet gekookt, vies!” ? Hieronder staat een snel overzicht van waar je rekening mee moet houden wanneer je vis grilt.

  1. Je oven of grill moet op een gematigd hitte staan. Visvlees kookt snel dus minder is meer wanneer het om hitte gaat. (Een oven moet op rond 155 graden Celsius staan.)
  2. De pan of oppervlakte waarmee je gaat koken moet ingevet zijn met of een spray of olie om te vermijden dat de vis aan de oppervlakte blijft plakken. Een goede tip voor het bakken is om een ovenschaal met aluminiumfolie te bedekken en boven op de folie te koken met de vis gesmoord met een heerlijke vismarinade.
  3. Verwarm de kook oppervlakte voor tot ongeveer 50% van de kooktemperatuur voordat je je vlees plaatst, en dan kun je beginnen met koken.

Een goede regel wanneer je leert hoe je vis grilt is om de oppervlakte altijd in te vetten, een matig temperatuur te gebruiken, en mocht je directe hitte gebruiken, de vis elke 60 tot 90 om te draaien voor 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de temperatuur. Wanneer je een vis in de oven bakt, bak je het ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Hoe dunner de vis, hoe sneller het gekookt is.

Als je het eenmaal doorhebt zul je veel plezier hebben met het koken van vis. Er zijn zoveel verschillende soorten vis, met daarbij behorende recepten en tradities, dat je een leven lang kunt spenderen met alles ontdekken en genieten. Begin eerst met het leren van hoe je vis grilt, en dan kun je de zee van verschillende recepten ontdekken.