Vis is heerlijk wanneer het lekker vers is, dat weten we allemaal. Echter, niet iedereen woont direct aan de kust en haalt vis in de supermarkt of besteld het bij gelegenheid in een restaurant. Regelgeving bepaald dat restaurants, voedselverwerkingsbedrijven en andere bedrijven binnen de voedselketen hygiënisch met hun producten dienen om te springen. ISO 22000 is een internationale norm die bedrijven hierbij helpt.

Wat is ISO 22000 Voedselveiligheidsmanagement?

ISO 22000 is een internationale norm die geschikt is voor alle bedrijven in de voedselketen. Dit is inclusief bedrijven die verwant zijn aan organisaties zoals producenten van apparatuur, verpakkingsmaterialen, reinigingsmiddelen, additieven en ingrediënten.

Voor organisaties die hun kwaliteitsmanagementsysteem, zoals ISO 9001, met hun managementsysteem voor voedselveiligheid willen integreren, is de norm ISO 22000 zeer geschikt.

Alleen gezonde vis is gezond

Iedereen weet dat vis goed is voor je gezondheid. De vetzuren die in vis zitten zijn o.a. goed voor je bloedvaten en hart. Wil je veel van deze vetzuren binnen krijgen? Dan moet je vooral wekelijks vette vis gaan eten. Vette vissen zijn bijvoorbeeld zalm, haring, sardientjes of makreel.

Echter kan vis besmet zijn met ziekten. Veel voorkomende besmettingen zijn bijvoorbeeld listeria of salmonella. De EU stelt regels op om de hoeveelheid schadelijke stoffen of ziekteverwekkers in vis ast te stellen. In Nederland hebben we een autoriteit die hier op toeziet: Voedsel- en Warenautoriteit.

Om als bedrijf goed te kunnen voldoen aan de regelgeving en een goed product te leveren óf het product niet te schaden, kan het heel zinvol zijn om te kijken of je ISO 22000 gecertificeerd kan worden.

Voordelen ISO 22000 voor bedrijven binnen de vis voedselketen

Een certificering helpt je om voedselveiligheid op een gestructureerde wijze te borgen. Voordeel van de ISO 22000 certificering is dat je als bedrijf op de volgende punten actief stuurt:

  • Introduceer internationaal erkende processen in uw bedrijf
  • Zorg dat leveranciers en stakeholders vertrouwen hebben in uw risicobeheersing
  • Implementeer deze risicocontroles in uw toeleveringsketen
  • Introduceer transparantie rondom aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden
  • Verbeter uw systemen voortdurend en werk deze bij, zodat ze effectief blijven

Om een certificering te behalen is het mogelijk om ISO 22000 trainingen te volgen.